Sovande blogg

Hej på dig sovande blogg. Jag hinner inte riktigt med dig just nu eftersom jag har så mycket på gång. Utbildar mig, skriver slutarbete, filmar in ett program och jobbar. Snart återkommer jag. Du finns ju här.
23.10.2013 kl. 07:20

Slutarbete

Sitter och grubblar över mitt slutarbete för mentorutbildningen. Hade tänkt skriva om ångest och vilka känslor som oftast ligger under den, hur den tar sig uttryck, ofta orsakar missbruk osv.. Men har jag faktiskt själv inte haft ångest alls på väldigt länge (känns alldeles underbart) och skulle gärna behandla något lite roligare tema. Tänk positivt liksom och inte att katastrofen lurar bakom knuten.

Har någon av er nån ba idé? Funderar på "Hur beakta sexualitet och sex i jobbet som mentor.." Men vet inte om det är ett bra tema.

Urk.

11.10.2013 kl. 11:34

Fin tavla


07.10.2013 kl. 11:27

Hemma igen

Efter ett veckoslut som blev långt trevligare än jag vågat förvänta mig är jag hemma igen. Vi övade att berätta historier, pratade och gick ut och dansade. Dansstället var dock ingen succé, där var bara vi och en annan person så vi drack ett glas vin och gick till sängs.

Jag har hängt med Paula sedan fredag och är så överlycklig att han en vän som hon. Vi har pratat, skrattat, ätit gott och suttit 10 timmar i bil. Varit öppna, ärliga och diskuterat om allt från sex till design möbler och mode på 1500- talet. Inte illa alls.

06.10.2013 kl. 17:47

Nyslott

Hälsningar från Nyslott. Vi körde vilse igår och kom fram först efter halv tio. Vi åt, drack ett glas vin och skulle gå och dansa. Men på dansstället var det helt tomt och vi vände om och gick tillbaka till vårt hotell. Sov gott men nu är jag jättesnorig och förkyld. Känner mig inte alls taggad för ett teaterveckoslut. Urk..
05.10.2013 kl. 08:11

En mammas rådgivningskort

Fick idén här att skriva ett eget rådgivningskort. Numera följs ju mina barn upp i skolan men kollade lite vad som stått i deras rådgivnings journaler och skrev sedan min egen.

Namn: Anna Maria

Ålder: 37 år men känner sig som 19 trots att spegeln varje dag försöker påminna om att visaren närmar sig 40.

Kroppsbyggnad vanlig, vill inte gå på vågen. Ser ut att ha ökat lite i vikt sen senast. Behöver påminnas om hur viktigt det är att röra på sig regelbundet. Ganska stora hängiga bröst efter tre barn, otympliga att springa med. Spända axlar och sjuk rygg. Ben och rumpa normala. Djupa rynkor i pannan och ganska liten näsa, ofta snorig.

Ögonen ser trötta och vattniga ut. Behov av glasögon? Remiss till ögonläkare. Check. Glasögon på kommande.

Har svårt att lyssna och flackar med blicken mellan telefon och kalender. Talar i ofullständiga meningar. Tanken löper snabbare än orden och sammanhanget ter sig ibland svårt att förstå. Talar snabbt och mycket, avbryter. Ibland irriterande högljudd.

Rör sig snabbt och oroligt, har oftast bråttom och flera saker på gång samtidigt tyder på hypomani. Krisar med jämna mellanrum, hör till  denna ålder och utvecklingsfas.

Glömmer ofta viktiga saker och hör lite dåligt. Kommer försent till avtalade möten och verkar virrig och disorienterad. Remiss till neurologen.

Oregelbundna matvanor, äter ofta sötsaker på nätterna. Dricker för mycket kaffe och light läsk har därför ibland problem med magen.  Är även svag för rödvin och skumpa och gillar att gå på party. Rädd för män med bestämda röster och mustasch, normalt, går över när man blir äldre.

Trots allt detta glad, sprallig och älskar livet. Borde kanske göras en utförligare undersökning. Viktigt att följa med åt vilket håll utvecklingen går för att kartlägga vilka stödåtgärder som kan behövas.

Hur skulle era rådgivningskort se ut?

 

02.10.2013 kl. 13:56

Mörker

Idag var det mörkt när jag åkte hemifrån på morgonen och mörkt när jag startade hemåt från jobbet. Jag gillar inte mörker, därför älskar jag långa ljusa sommarnätter. Nu blir det då bara att plocka fram ljus och börja elda i brasan om man vill ha det ljust och mysigt på kvällarna. Fast oftast är ingen hemma hos oss om kvällarna så det har väl inte så stor betydelse om man tänder ljus eller inte.
30.09.2013 kl. 20:43

Höst

Sprang just runt vårt träsk och kunde konstatera att det har blivit höst. Luften var krispig och kylig men skön att andas och stegen lätta. Jag hatar nämligen att springa när det är hett och svettigt.

I natt har vi övernattningsgäster så minst sju barn sover under vårt tak. Minstingarna sover bakom vår vägg och resten i nedre våningen. Nu hockey och spagetti. Ha ett skönt veckoslut allesammans!

27.09.2013 kl. 16:22

Tunne lukkosi

Ifall du är intresserad av att lära känna dig själv lite bättre, hitta dina egna "känslolås" och fallgropar, läs då Kimmo Takanens Tunne Lukkosi. En lättläst konkret bok om varför vi vuxna tenderar bli barn och reagera osakligt i många situationer, även på hög politisk nivå ser man människor gräla som barn i sandlådan. Vad beror detta på? Jo, vi har alla ett litet barn inom oss som känner och behöver massor och som inte har andra möjligheter att agera än överlevnadsstrategier. Dessa är som hos djur, flykt, underkastelse och att gå till attack. Vilken strategi man tar till är individuell, jag går oftast till attack. Det är ganska svårt att närma sig ett barn/djur som anfaller..

Om vi låter bli att lyssna på barnet inom oss skriker han/hon bara hårdare, här gäller det att som vuxen ta över och lyssna till sitt inre barn. Vad behöver hon just nu? Hur kan jag som ansvarsfull vuxen nu agera så att mitt inre barn får det hon behöver. Vad kan jag be om och vem kan jag få stöd av om jag inte lyckas föra denhär dialogen med mig själv. För att inte göra saken för enkel har vi alla också en inre "förälder" som säger hur vi borde har gjort och hur otillräckliga vi är, "arbeta hårdare", "du kan bättre", "du är lat"..

Om du känner att detta kunde vara något för dig läs då boken. Kimmo Takiainen har också nyligen kommit ut med en ny bok: "Päästä Irti, vapaudu läsnäoloon" som är en fortsättning på Tunne Lukkosi. Även den en bra och praktisk bok.

24.09.2013 kl. 11:58

idag..

24.09.2013 kl. 08:13

Kalenderdille

Jag har kalenderdille och har just laddat ner en ny app till min iphone där man kan märka olika aktiviteter med olika färger. Helt sjukt fin. För övrigt är det söndagsstädning, fotis och hockey som gäller. Normi veckoslut för min man men känns nog lite motigt för mig. Piskan viner, dålig mamma..
22.09.2013 kl. 13:26

TGIF

Mr K och min äldsta son har åkt iväg till London så jag och småpojkarna är hemma på tremis. Jag trodde vi skulle mysa men istället blev det hockey och säbä. Nu väntar jag på en egen kompis med skumpan i kylen. Så kan det gå. Could be worse..

20.09.2013 kl. 18:44

Frigörande dans

Jess, nästa lördag söndag skall jag till Pargas på frigörande dans veckoslut. Dessutom skall jag bo hos min härliga kompis Cati som jag inte träffat på säkert ett halvt år och så får jag träffa min supersöta guddotter. Jag är så glad och tacksam:)

Min vän.

19.09.2013 kl. 09:01

Om närvaro

Vad är egentligen närvaro? Alla är vi ju fysiskt närvarande på jobbet, hemma och när vi umgås med människor. Men hur ofta upplever vi egentligen total närvaro i stunden då tid och rum försvinner och bara här och nu existerar. Jag vågar påstå att inte så ofta. Barn har en naturlig förmåga att leva för stunden, fånga dagen och se ljust på morgondagen men vi vuxna lever ofta både i framtiden och i vårt förflutna. Livet är ganska kort så varför gör vi inte det bästa av det vi har. Antagligen för att vi är rädda, vi är rädda för ovisshet och rädda för att göra misstag.

Jag vågar påstå att stunderna av riktig kontakt med en annan människa och verklig närvaro är det som gör oss lyckliga. Det är de stunder vi minns när vi blir gamla och de stunder det skrivs böcker om. Snart skall jag gå på en kurs och öva just detta, att vara närvarande och att leva fullt ut.

Så vad du än gör, gör det av hela ditt hjärta!

17.09.2013 kl. 15:23

Vi måste prata om..

.. detdär med hobbyn. Jag känner att vårt sociala liv fullständigt styrs av fotboll, sähly och ishockey. Pojkarna älskar det och min man njuter, den enda som inte gillar dethär är jag.

Jag vet inte riktigt om det är mitt genuina ointresse för dessa sporter, visst känns det ok att gå och se en match nu och då, men varje kväll. Skolan blir helt klart tvåa när det kommer till kritan i vår familj och likaså allt annat umgänge. I lördags hade jag trots mitt gnäll riktigt kul vid fotisplan i Rajamäki men det berodde till största delen på det fina vädret och att jag hade trevligt sällskap.

Undrar om jag skulle vara såhär matt om mina pojkar hängde i stallet där jag själv skulle trivas eller höll på med dans.. Just asking.

16.09.2013 kl. 11:34

Senaste kommentarer

01.04, 23:53Bonusföräldrar av Mamma och bonusförälder
20.12, 22:47Bonusföräldrar av Anna
06.12, 15:32Bonusföräldrar av Nybliven bonusmamma