Familjekultur

24.04.2017 kl. 18:10

När två familjer blir till en lovar jag att det i något sammanhang uppstår kollisioner. Det som varit ok i den ena familjen har varit förbjudet den andra och man lyfter på ögonbrynen åt varandras vanor. Jag har funderat om jag reagerar extra starkt på dessa eftersom jag var ihop med mitt ex ända sedan gymnasiet dvs vi växte upp tillsammans och bildade gemensamma vanor eller ovanor. Hur man nu väljer att se på det hela.

Mest krockade vi det första året, men ännu kan det uppstå situationer där jag och min sambo helt enkelt är vana att fungera helt olika. Våra barn likaså.

Saker som väckt diskussioner i vår bonusfamilj har varit:

 

-matvanor

-tv tittande

-släckning av lampor

-K- 18 spel

-skötsel av hundar

-pruttande (roligt eller inte..)

-fyllande av diskmaskin (på rätt sätt)

-sömnvanor

De flesta av dessa saker har vi pratat om, försökt hitta en gyllene medelväg och insett att vi har olika bakgrund. Det som har varit jobbigt är saker som påverkat barnen och deras regler. Då har vi fått vända ut och in på både tankar och känslor och till slut fått hitta lösningar som varit långt ifrån perfekta men som vi sett som kompromisser.

När man slår ihop två familjer kommer också ansvarsfrågan upp. Vem bär ansvar för vad?

Är ansvaret för barn, husdjur och hushållsarbetet gemensamt eller beror det på vems barn som just då finns på plats? Har den biologiska föräldern ett större ansvar för sina egna barn än bonusföräldern? Jag kan tänka mig att barnens ålder också spelar en ganska stor roll här och tiden man levt som familj.

Jag jobbar endel med par och tänker ganska ofta i form av “pizzor”. Hur ser din pizza ut och hur ser min pizza ut? I en bonusfamilj tror jag att man går på svag is om man ser allt som “vår pizza”. Speciellt ifall man inte har gemensamma barn. Jag tror att det är viktigt att var och en har ansvar för sin egen andel/pizza och vet vad som ingår i den och klarar av att hantera den. 

Min egen pizza består tex av:

-ansvaret för mina barn tillsammans med mitt ex

-delat ansvar för vår bonusfamilj

-mitt jobb

-ansvaret för mina hundar

-delat ansvar för mat och hushåll

-delat ansvar för vår katt

-ansvar för min egen ekonomi

Sedan innebär ju livet i en familj att man hjälper och stöder varandra, men jag tror att det är viktigt för båda att ha koll på sitt eget liv och veta att man fixar “sitt paket”. Då hjälper man glatt varandra och det är lättare att ta sig an projekt och planera tillsammans. Vår vardag funkar ganska bra nuförtiden och min sambo har ett större ansvar hemma då mina barn är hos sin pappa. Då försöker jag jobba lite mera, eftersom jag vill prioritera barnen de veckor de är hos oss. 

Vi krockar ännu ibland, men kanske lite mindre och inte så hårt som i början. Det har absolut gått åt rätt håll.

 

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Har erfarenhet, har en bonusmamma också. Här hemma är också kulturkrockar. Mycket av de du tar upp här också.
Daniela24.04.17 kl. 20:05
Hej! Tack för din kommentar:) Roligt att höra att jag inte är ensam..
25.04.17 11:21

Senaste kommentarer

01.04, 23:53Bonusföräldrar av Mamma och bonusförälder
20.12, 22:47Bonusföräldrar av Anna
06.12, 15:32Bonusföräldrar av Nybliven bonusmamma